Teeltplanning
Voor de teelt bouwen we nu we een ‘interne planner’ in de vorm van een database voor de leden.
Hier kun je onder andere:
- Je eigen moestuin inplannen met alle groentes die je wilt verbouwen
- Informatie over het totale teeltplan in Oosterwold
- De verwachte vraag van de externe markt terugvinden
Als je er dan voor kiest om ook voor de externe markt te gaan produceren, dan kun je dit
aangeven in de planner.
Ook geeft het de coöperatie inzicht in de te verwachten opbrengsten van de verschillende
soorten groente, fruit en andere voedingsmiddelen. Daar kunnen we dan mee aan de slag met
afnemers als supermarkten, winkels en maatschappelijke organisaties.
Gezamenlijke afspraken
Om tot een voldoende kwaliteitsniveau te komen voor verkoop van de producten en levering aan
bv De Voedselbank of Buitengewoon Almere, zullen we met elkaar afspraken moeten maken. Hierbij
kan aan een aantal uitgangspunten gedacht worden:
- Duurzaamheid is een belangrijke basis in Oosterwold: de teelt van de gewassen en
andere producten zal dan ook voor zover mogelijk op biologische basis gebeuren.
- Uitgangsmateriaal (van biologische oorsprong) wordt centraal ingekocht.
- Aandacht voor biodiversiteit en bodemgebruik.
Het is uiteindelijk aan de leden gezamenlijk om te bepalen welke afspraken we willen maken.
Ondersteuning
Voor veel van ons is het serieus omvormen van de tuin tot daadwerkelijke (stads)landbouw een
behoorlijke uitdaging. De kennis en kunde die hier voor nodig is, ontbreekt meestal. Zeker
om daarbij ook nog tot een voldoende kwaliteitsniveau te komen voor bijvoorbeeld verkoop
van de producten aan derden. Vandaar dat de Coöperatie haar leden gaat ondersteunen. Een
paar voorbeelden waar we nu aan denken:
- De coöperatie schaft productiemiddelen aan die geschikt zijn voor gebruik in Oosterwold
(kleine percelen, lastige toegang, ….);
- Waar nodig en gewenst willen we in de toekomst gaan zorgen voor (professionele) ondersteuning
- Deze ondersteuning kan helpen bij het prepareren van de grond, zaaien/poten,
onkruidbestrijding en bij de oogst van de gewassen;